PORADNIK DO ROBIENIA PACZEK VCM
Do zrobienia paczki *.vcm potrzebny jest nam program VCMP (Vice City Mod Packer). Paczke będę robić na podstawie Trabata 601
Mr G.
1. Pierwsze dostosujemy plik *.col(czynnść pomijamy gdy auto nie posiada pliku *.col):
-otwórz folder z trabantem skopiuj plik admiral.col
-otwórz folder (vcmp) tools i wklej do niego plik admiral.col
-w folderze tools otwórz programik Dumpcol w okienku z napisem "vehicles.col" wpisz admiral.col i naciśnij Dump to clip
-teraz w folderze tools powinien ci się pojawić nowy plik admiral.clp, zmien jego nazwę na bliską autu, które pakujesz (np. trabant.clp)
-plik trabant.clp przenieś do folderu coll w folderze include
2. Potrzebny na będzie obrazek (screenshot) trabanta o wymiarze 171x128
3. Teraz włacz program VCMP:
-w okienku Modification Title wpisz: Trabant 601
-w okienku Author wpisz: Mr G.
-naciśnij next
-w okienku Short Description wpisz: krótko coś o wozie np. started of scc2
-w okienku Full Description podaj ścieszkę do pliku read me! z trabanta (znajduje się w folderze trabanta)
-w okienku Version number ma być 1
-naciśnij next
-w okienku Thumb Nail image [171x128] podaj ścieszkę do do szota którego kazałem zrobić na początku poradnika
-w okienku Screenshot podaj ścieżke do dowolnego screenshota Trabanta
-naciśnij next
-zaznacz Car Modification/Replacement
-naciśnij next
-w okienku DFF File podaj ścieżkę do pliku admiral.dff
-w okienku TXD FILE podaj ścieżkę do pliku admiral.txd
-w okienku Col data wybież plik trabant.clp
-naciśnij next
-w okienku Handing Config line wpisz z rade me odpowiednią wartość podaną przez autora pojazdu (pamiętaj, aby podac cala sciezke! lacznie z poczatkiem np. "Banshee 1900.0" itd)
-w okienku Deafult.ide Config line wpisz z rade me odpowiednią wartość podaną przez autora pojazdu
-w okienku Carcol Config line wpisz z rade me odpowiednią wartość podaną przez autora pojazdu
-w okienku Car name displayed in game wpisz Trabant 601
-naciśnij next
-teraz program poprosi nas o ścieżkę gdzie ma utworzyć plik vcm np. (pulpit) i wpisz jeszcze nazwe Trabant
3. Po tych czynnościach możemy się cieszyć paczką vcm
MAXKO:
MAM NADZIEJĘ, ŻE SIĘ NIE OBRAZISZ ZA TE ZMIANY
, ale szkoda zastępować plik clp innym bo np. admiral.clp moze nam sie przydac do innego wozu
Pax21:
Napisałem to według własnego uznania tak było jasniej i nie życze sobie więcej ingrencji w mój poradnik bez mojej zgody chyba ze zawiera jakiś błąd jasne