GTAReview.com

FAQ
   Szukaj
   Zaloguj
Teraz jest 22 listopada 2024, 15:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Spyware
PostNapisane: 15 września 2005, 08:42 
Nameless Guy

Mam taki problem otóż zainstalował mi sie jakiś pasek usunołem go a on nadal jest jak go wyłączyć ale jeszcze jedno mój komputer ma jakieś SPYWARE i co to wogóle jest prosze podajcie jakiś darmowy program albo demo co usuwa te spyware tu macie zdjęcie z tym paskiem i z takim jednym komunikatem Obrazek obejrzyjcie se te zdjęcie i pomóźcie przez te spyware internet mi wolno chodzi znaczy na gtareview obrazki wogóle sie nie wczytują tak jak i na forum żaden obrazek mi sie nie wczytał ani avatar ten link co podałem do tęgo zdjęcia też napewno sie nie wczyta ale tylko u mnie pomóźcie ostatnio mi te spyware tak zwaliły kompa że musiałem przeinstalować XP a było to 3 tygodnie temu i jeszcze jedno nie moge zmienić strony startowej zmieniam np. na http://www.wp.pl i nic włącza mi sie jakas strona about:blank i jest biały ekran można to jakoś zmienić?

Tytuł: ...
PostNapisane: 15 września 2005, 09:08 
newbie

Jak używasz IE to się nie dziwie ;f , co do spyware polecam program "spybot search & destroy" jest całkowicie darmowy i skuteczny ;o.

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2005, 10:25 
Administrator

włącz konsolkę (ctrl+alt+delete) i spisz sobie podejżane procesy. Następnie Znajdź je przez wyszukiwarkę i sprawdź datę utworzenia, jeżeli będzie odpowiadała dniu i godzinie o której wystąpiły nieprzyjemne rzeczy to możesz być pewien że to te pliki. Spisz sobie ścieżkę dostępu. Teraz wejdź w regedit (opcja uruchom) i w HKLM / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Run ...usuń podejżane klucze o dziwnych nazwach które odpowiadają tym z konsolki. Teraz wpisz w uruchom "msconfig" / nastepnie zakłądka "Uruchamianie" etc. Znajdź te same nazwy które kasowałeś wcześniej (szczególnie gdy ścieżka dostępu odpowiada tej sprawdzanej) i odznacz je. Wciśnij zastosuj, potem zamknij i koniecznie wybierz "bez ponownego uruchamiania komputera".
Teraz wejdź w C:\Documents and Settings\*nazwa usera*\Cookies i usuń wszytkie pliki. Jeżeli któryś by nie chciał się skasować zapisz jego ścieżkę dostępu i nazwę. Analogicznie C:\Documents and Settings\*nazwa usera*\Ustawienia lokalne\Temp.
Teraz na wszelki wypadek w wyszukiwarce sysemowej wpisz *.* i zaznacz opcję szukania plików ukrytych, oraz datę modyfikacji od dnia w którym pojawiły się problemy do dzisiejszego. Plików będzie trochę dużo, ale warto poświęcić te 15 minut i klikając we właściwości zapisz sobie nazwy plików i ścieżkę, które zostały !utworzone! w feralnym dniu.

I teraz najważniejsza część naszej ręcznej operacji... Koniecznie zgraj sobie na dysk C program NortonCommander ("NC") KONIECZNIE! Nie żaden TotalCommander. Teraz uruchom komputer ponownie z dyskietką starową w stacji. Jak się już zaladuje wpisz "C:" a nstępnie "NC\NC.EXE". Załaduje sie niebieski commander. Obsługę masz opisaną na dole ekranu. Wyszukaj więc pliki które zainstalowały się w tym dniu, szczególnie o rozszerzeniach ".exe, .dff i .dat" i po prostu je skasuj. W windowsie byś tego nie zrobił bo spyware działa podprocesowo i wyskoczy komunikat, że program używa tego pliku.

...i to tyle. Wciśnij F10, wyciągnij dyskietkę i zresetuj kompa. Potem zrób sobie porządek z internetem, powyłanczaj paski w IE, oraz ustaw nową stronę startową. A jak buszujesz np. w tematach wirusów i innych chłapnych tematach to polecam ustawić sobie zabezpieczenia na stopień zaawansowany, oraz to samo z cookie.

...Czemu opisałem sposób ręczny, a nie np. przy użyciu innych programów? Ano dlatego, że istnieją takie spware'y przy których nawet internetu nie włączysz, bo zawali cię sekami wyskakujących okien o treści, ze powinieneś kupić programy, aż się komp spowolni na tyle, że myszką nie ruszysz. Drugi powód to taki, że nawet najlepsze, darmowe narzędzia gówno pomogą.

To tyle, miłej operacji. ;]

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2005, 12:47 
Nameless Guy

Co dla cebie jest tu podejrzane pomóź Obrazek prosze

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2005, 14:07 
BANNED

sciagnij sobie antispy microsoftu pomoze bo mialem cos podobnego

a podejzany plik to explorer.exe :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2005, 14:10 
Joey Leone

miałem dwa razy problem ze zmianą strony głównej było about:blank (to powinna być czysta strona ale była jakaś wyszukiwarka albo coś takiego) i pomogło mi :

http://skaner.mks.com.pl/skaner.html

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2005, 14:26 
Administrator

na jakiegos pr0n site'a wszedles...
sciagnij ad-aware to tez pomaga.

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2005, 14:28 
Donald Love

Chyba iexplorer.exe ;)

A co do tego paska - miałem identyczny, bo kliknąłem niechcący w jakiś link na mailu...
Ten pasek usunąłem Microsoft Anti Spyware. Polecam go, oprócz tego miałem kilka podejrzanych procesów - ten program naprawde jest dobry, czesze całego kompa a ty masz pewność że nie zostaną żadne szczątki po spyware, spamie, czy pop-upach. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2005, 14:41 
Nameless Guy

iau.exe

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2005, 15:16 
Nameless Guy

Dzięki waszej pomocy coś zadziałało widze już niektóre obrazki na forum al kit z tym skanuje Adware se personel i nic dupa usunołem z 65 wirusów a gdy drugi raz skanuje to w przy jakis plikach systeme wolume information sie zacina i go wyłaczam tu macie kilka screenów takie coś mi sie pojawiło Obrazek macie zaznaczone tu macie ten tekst z tego co mi sie pojawiło Obrazek i koncówke po prawej stronie co nie uchwycilem na tamtym screenie Obrazek i jeszcze dziwna rzecz po nacisnieciu a zresztą kazdy wie czym to sie włacza macie tu screen Obrazek może cos poradzicie a jak nie to biore robie tak jak grafit napisał albo wezne te programy po sciagam co napisaliscie...

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2005, 17:12 
Nameless Guy

używaj mozilli a nie ie ; o
wogóle jaki masz service pack?

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2005, 18:13 
Nameless Guy

Można zamknąć nic nie pomogło przeinstalowałem system XP ale dzięki za dobre chęci :D

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2005, 19:00 
Administrator

"www.teenscentre.com" : ))) ...no to wszystko zrozumiałe. [Nie klikać bo się zarazicie]

A z procesów powiem Ci że na tysiaka jest to:
- msqdevl.exe [na bank!]
- CTFMON.EXE [chyba, ale nie jestem pewien więc sprawdź]
- mservice.exe [normalnie jest "services.exe", jak widzisz spy podrobił nazwy]
- msras.exe
- JUSCHED.EXE
- iua.exe [na bank!]
- svshost.exe [uwaga! nie SVCHOST.EXE!!]
- stisvsg.exe

Wyłącz je z procesów.

pliki zaczynające sie od "AV*" to aplikacje antyvirusa, którego masz uruchomionego. Zawsze sie tak zaczynają. ; )

Natomiast wymienione pliki radzę wyszukać i sprawdzić we właściwościach kiedy zostały utworzone. To tylko część plików od spyware. Ok. max 6 dodatkowych jest pewnie w temp, cookies, Windows i System32 ale do ich wyszukania użyj systemowej wyszukiwarki z ustawianiami, jakie podałam w piwerwszym poście (nazwa pliku: *.* / szukaj w ukrytych i systemowych / data modyfikacji od dnia zainstalowania, do dnia dzisiejszego) posprawdzaj które zostały wtedy utworzone, spisz sobie. Ustal ścieżkę dostępu tych które tutaj wymieniłem i usuń z dyskietki startowej przy użyciu NC. Zapewniam w 100% że będzie działało, bez konieczności formatowania.

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2005, 19:03 
Administrator

u, szkoda że zrobiłeś formata =/ Spy który miałes to najpopularniejszy dotychczasowy bot. Złapiesz go nie raz, nawet przy szukaniu samochodowej mapy (tak jak ja :>) i warto abyś umiał go kasować.

w takim razie zamykam.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]