GTAReview.com

FAQ
   Szukaj
   Zaloguj
Teraz jest 22 listopada 2024, 14:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Architektura & Architekci
PostNapisane: 26 maja 2005, 18:44 
Administrator

w tym temacie chcialbym pogadac ogolnie o architekturze. kazdemu, kto byl w jakims miescie (a nawet nie musial tam byc), podobaja sie niektore budynki. uwazam, ze architekt to bardzo wazny zawod w naszych czasach, sprawia, ze swiat staje sie bardziej ladny i oryginalny. osobiscie, jeszcze gdy chodzilem do gimnazjum chcialem zostac architektem, ale potem zaniechalem ten pomysl, gdyz trzeba byc dobrym z matematyki, co niestety nie jest moja dziedzina. no, chyba ze mialbym partnera, ktory by wszystko za mnie liczyl. xD bo wyobraznie mam pokretna... :>

dobra, wracajmy do tematu. chodzi mi o to, co jest waszym ulubionym stylem/kierunkiem w architekturze? mnie osobiscie zawsze pociagal modernizm i konstruktywizm, czyli glownie bardziej kanciaste budowle bedace roznego stopnia wariacja kostki/szescianu i tym podobnych bryl... wrecz podobaja mi sie duze, zabetonowane powierzchnie bez okien... ale to nie zawsze... :P

a jacy sa wlasciwie wasi ulubieni architekci i ich budynki? (uwaga, trudne pytanie, tylko dla tych, ktorzy sie troche w tym orientuja, niekumaci nie pisac glupich postow, prosze :P).

oto kilku moich ulubionych architektow of all time. :P

Rem Koolhaas, Holandia:

Biblioteka Publiczna w Seattle, USA:
Obrazek

Jacques Herzog & Pierre de Meuron, Szwajcaria:

Laban centre for Contemporary Dance, London, Anglia:
Obrazek

Forum Barcelona, Barcelona, Hiszpania:
Obrazek

Ludwig Mies van der Rohe, Niemcy:

Illinois Institute of Technology, Chicago, USA:
Obrazek

Seagram Building, Nowy Jork, USA:
Obrazek

Le Corbusier, Francja:

Villa Savoye, Poissy-sur-Seine, Francja:
Obrazek
Obrazek

Daniel Libeskind, urodzony w Polsce (!), mieszka w USA:

Muzeum Żydowskie, Berlin, Niemcy:
Obrazek
Obrazek

Moshe Safdie, Izrael:

Habitat 67, Montreal, Kanada:
Obrazek
Obrazek

^^tym ostatnim budynkiem jestem poprostu porazony, zawsze jak go widze usiluje sobie wyobrazic, jak trudno bylo to wszystko rozrysowac... a jak sie tam musi mieszkac... xD

tak wiec... ZAPRASZAM DO DYSKUSJI! POKAŻ, CO TY LUBISZ!

PS. Jesli nie jestes zainteresowany tematem, lub nie wiesz o co chodzi, nie wypowiadaj sie. :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2005, 18:59 
Nameless Guy

Najlepsze projekty śfiata wedłóg mie to:
Petronas tower w Malezji
Obrazek
Hotel Sirene City
Obrazek
To jakiś hotel w Montrealu:
Obrazek

Ostatnio edytowano 26 maja 2005, 21:54 przez mdf, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2005, 19:20 
Administrator

zawsze podziwiałem architekture i samemu coś nawet rysowałem, ale nigdy nie interesowałem się dokładnymi planami danej budowli i autorami. Po prostu sam widok niekiedy daje większą satsfakcję i zwykle nie zwracam uwagi na to że np. na Jasnej Górze wisi tabliczka "Kulczyk Holding" : )

Obrazek

Jednak ostatnio naprawdę zainteresowały mnie wieżowce, same w sobie. Szczególnie przysiadłem do lektury i wszystkiego co możliwe o jednej z najwyższych budowli świata, czyli dwie bliźniacze wieże Petronas Twin Towers w Kuala Lumpur, Malezja. Cały projekt z tego co mi wiadomo nadzorowali dwaj anglicy podzieleni na dwa zespoły, które miały wyścig, która wieża stanie pierwsza. Najlepsze w tym wszystkim jest to że 450 metrów, specjalnie przygotowanego betonu (zwykle się używa więcej stali - WTC) stanęło na miękkim terenie załamania tektonicznego. Wszystko soti na niesamowicie głębokich fundamentach, jakie do tej pory nie były stosowane. Co jeszcze mnie zadziwiło, to to, iż zminimalizowano wachania wież przez samą architekturę (beton jest mniej elastyczny, więc nie ma mowy o wychyleniach) stosując opływowy kształt łączony z islamską architekturą. Jest to największa, najdroższa, najbardziej nizwykła i wymagająca największych zabezpieczeń budowla wysokościowa jaką zbudowano w XX wieku. To jest po prostu niesmowite jak z ton betonu można wznieść coś takiego. W sam projekt nawet był zaangażowany premier Malezji. : ) Nie ma piękniejszych wieżowców!

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2005, 19:28 
Nameless Guy

Ja dwa lata temu byłem w Wenecji ... o boże co to był za widok ... poprostu - miasto na wodzie :shock: ... tego nie idzie sobie wyobrazić, dziesiątki tysięcy ton na drewnianych palach :D

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2005, 21:24 
Administrator

@madafakapoland: jakiej Marsylii?! przeca ten budynek jest w Kuala Lumpur, stolicy Malezji. ten hotel tez jakis taki chalupniczy, ale kazdy ma swoj gust... :)

a tak osobiscie to mi sie Petronas Towers nie podobaja, wysokie sa, to prawda ale jakies takie pomieszanie stylow, tak jakby troche biedne udawanie buddyjskich i islamskich swiatyn... lubie, gdy cos ma jednoznacznie wyznaczony styl architektoniczny i wyczucie detali... najlepiej jak najmniej, lub ew. cos zaakcentowane, ale nie za mocno...

poza tym najwyzszym budynkiem (jako wiezowiec) na swiecie jest obecnie Taipei 101 w Tajpej, na Tajwanie... slyszalem, ze w Tajpej jest tak nawalone budynkow, ze ta wyspa na ktorej lezy miasto, zaczyna sie pod wlasnym ciezarem zapadac pod wode... ale zapewne zapobiegna temu...

wracamy do Taipei 101... troche danych...

Położenie: 8, Sung-Chih Road, Taipei, Taiwan
Czas powstania: 1994 - 2004
Typ: Wieżowiec, biurowiec
Styl: Post-modernizm
Materiały: Stal, żelbet, szkło
Koszt budowy: 1,7 miliarda dolarów
Wysokość: 509 m, 1 671 ft

wiecej tutaj: http://www.budowle.pl/budowle/opisy/taipei_101.php

zreszta sami sobie porownajcie...

Obrazek

CN Tower jest wyzszy, ale to jest tylko taki maszt i na nim tylko anteny sa, a nie powierzchnie biurowe... lol, jaki miniwyklad sie zrobil z tego... xD

PS. Dam troche fotek tego budynku (zedytuje post), jak internet zacznie mi normalnie (a moze teraz jest normalnie? :/) chodzic...

EDIT:

Obrazek

Ostatnio edytowano 26 maja 2005, 22:52 przez enjoi, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2005, 21:45 
Nameless Guy

Sorrrry enjoi pisałem z pamienci i sie pomyliłem :mrgreen: w końcu malezja i marsylia to podobne nazwy co nie, a ten hotel mi sie potoba to nie taka zwykla hałupa tylko ***** hotel i zarombiście wyglonda i jeszcze hciałem zamieścić zdjecie tego hotelu w kształcie żagla ale nie wiem jak on sie nazywa i nie mogłem znaleść zdjecia jak ktoś znajdzie to niech zamiści on bedzie tu pasował xD

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2005, 22:56 
Administrator

@mfpoland: ten hotel w ksztalcie zagla to prawdopodobnie Burj Al Arab Hotel, znajdujacy sie w miescie Dubaj, w Zjedonoczonych Emiratach Arabskich...

Obrazek

jedyny na swiecie siedmiogwiazdkowy hotel... :O

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2005, 02:35 
Administrator

byłem z klasą na wycieczce na Węgrzech i w Budapeszcie był bardzo interesujący budynek: kształt prostokątny, same okna widac było a co najciekawsze - wyglądał jakby był pokreślony :P koledzy żartowali, że architektowi się nie spodobało i skreślił projekt ( bo tak to wyglądało :P ) a władzom miasta się spodobało i postawili owy budynek:P tak jak w przypadku mdfkpoland nie znam nazwy tego budynku, więc fotek nie dam... może coś wiesz o tym enjoi ?:>

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2005, 08:14 
Toni Cipriani

ja bylem rok temu na wakacjach w londynie i tam mi sie wszystkie budynki podobaly w londynie nie ma ponurych bloków jak u nas jeszcze jak sie wjedzie na sama gore london eye (najwyzszy punkt w mieście) to widok jest powalający poniewarz tam jest bardzo niska zabudowa domy są maksimum dwupiętrowe poecam :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2005, 08:57 
Nameless Guy

Dzienki enjoi tak to ten hotel xD

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2005, 10:00 
Administrator

o szkurde, owszem... ten hotel przejebany xxxD Kiedy on powstał?

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2005, 11:39 
Administrator

cichoczeslaw napisał(a):
ja bylem rok temu na wakacjach w londynie i tam mi sie wszystkie budynki podobaly w londynie nie ma ponurych bloków jak u nas jeszcze jak sie wjedzie na sama gore london eye (najwyzszy punkt w mieście) to widok jest powalający poniewarz tam jest bardzo niska zabudowa domy są maksimum dwupiętrowe poecam :wink:

hehe. w Londynie tez jest pare fajnych budynkow, zwlaszcza takich wyzszych. najbardziej podobaja mi sie 2 budynki zaprojektowane przez sir (tak! ma tytul szlachecki nadany przez krolowa! pewnie za to, co zrobil dla Londynu xD) Normana Fostera:

Siedziba firmy SwissRe, oddany do uzytku pod koniec 2004 roku:
Obrazek

Ratusz (ratusz nie ratusz, no, siedziba wladz miejskich w kazdym razie) w Londynie:
Obrazek

przy okazji zajebiscie przerobil British Museum, dodajac do niego taki szklany dach:
Obrazek

wiecej info o British Museum tutaj: http://www.rpfuller.com/photographs/London/British_Museum/

:D

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2005, 11:50 
Luigii Goterelli

A mi sie podobają "Złote Tarasy" w Warszawie 8) tylko, ze jeszcze nie są skończone:

Obrazek
to jest model... "na żywo" wyglądają duzo lepiej :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2005, 12:48 
Administrator

nom, Zlote Tarasy wygladaja fajnie, podoba mi sie ta najwyzsza wieza skrecaja lekko pod katem. jak sie dobrze przyjrzec, to widac. ;)

tylko jedna rzecz mi sie nie podoba w tym budynku. tu jest zdjecie modelu (detal):

Obrazek

zdecydowanie nie podobaja mi sie te okna w ksztalcie kleksow, tak dodane jakby z braku laku... :/

a tak poza tym, macie tu topic o budowie Zlotych Tarasow, ten adres prowadzi do pierwszej strony, a teraz topic ma juz z 80 stron... ale co to dla was, nie zgubicie sie... xD

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=156716&page=1&pp=20

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2005, 14:45 
Luigii Goterelli

No te kleksy troche ( z 8) ) dupne są.... za to ten pofałdowany, szklany dach wygląda super :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2005, 16:36 
Administrator

ten pofaldowany, szklany dach to teraz nazywaja 'cyckami'... xD

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]