GTAReview.com

FAQ
   Szukaj
   Zaloguj
Teraz jest 22 listopada 2024, 00:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: radeon HD 4850
PostNapisane: 22 listopada 2008, 23:20 
Nameless Guy

Chcialbym sie z wami podzielic moimi uwagami odnosnie tej karty graficznej.
Ostatnio w koncu skompletowałem kompa. Nareszcie można było odpalić długo wyczekiwane pozycje - GoW, TDU, Crysis.
W tym ostatnim cos jednak fps'y nie szly i dalem sobie spokoj. Po jakims czasie jednak postanowilem, ze tak byc nie moze - podkrecilem na magistrali troche procka, pokombinowalem z ustawieniami, i na max. rozdzialce na ustawieniach medium-high +aa2x dzialal tak okolo 30FPS, z dropami dosc częstymi. Ale dobra, to i tak przeciez duzo - to jednak crysis.

Tylko ze doslownie z dnia na dzien karta zaczela wywalac sie w jednej grze (GTR2) Nie mam pojecia czemu - wieczorem kompa wylaczylem, na nastepny dzien wlaczam i crash. Zanioslem do serwisu - sprawdzili, mowią że jak wstawili geforce'a to dzialalo. Zdecydowalem sie wiec na zamiane na 9800GTX+. Oczywiscie decyzja na szybko - po powrocie do domu popatrzylem, poszukalem i okazalo sie, ze wydajnosc jest taka sama, a bede musial doplacic 160zl. Coz, czyli na interesie wyszedlem do dupy. Do czasu, jak dzis zlozylem kompa. Proc jest bez o/c (czyli 2.4 ghz, po kreceniu z ATI mial 2,9ghz) a crysis... Crysis ma PLYNNE 40klatek na sekunde.
Tak wiec nie ma tak, ze kupujecie radka za 300zl ktory niby jest tak wydajny jak najmocniejsze geforce'y. Gówno prawda. Dalem szanse ATI, ale jednak lepiej trzymac sie sprawdzonej marki. Nie bedziecie żałować.

Tekst pisany pod wplywem emocji, mający na celu ukazanie, ze jednak co geforce, to geforce ;P

Tytuł: Re: radeon HD 4850
PostNapisane: 23 listopada 2008, 01:46 
Kenji Kasen

Wiele osób mnie namawiało na radeona... Niestety/stety jestem zagorzałem zwolennikiem starego poczciwego GeForca, od Nvidi... Chyba jestem z tą firmą od początku... no tak:) Pierwszy akcelerator graficzny, stare dzieje NVidia vodoo2 .. to były czasy kiedy człowiek się jarał parę miesięcy grą taką jak Need For Speed High stakes czy coś w ten deseń. Tak czy owak Crysis na moim 8600 gt, co prawda nie na full detallach, lecz średnich chodzi płynnie. Jestem zadowolony z tej marki, a Ati nikomu nie polecam:)

PostNapisane: 23 listopada 2008, 01:54 
Administrator

Całość do Q-bak:

Tak to jest jak gry są pisane pod konkretną firmę. Wypaczenie wolnego rynku. Sponsorowane gry.

Z pewnością są gry, na których to radek zje nvidię. Jeśli kierujesz się chujowo zoptymalizowanym crysisem pisanym pod zielonych to gratulacje.

I to, że coś się wywalało: sam coś zjebałeś.

Sprawdzona marka. Wolne żarty. Monopol i tyle.

Pod wpływem emocji, to ja chciałem wywalić ten temat. Jakoś udało mi się ochłonąć. Tobie nie, jak widzę. Blokuję, żeby nie robić flamewar.

No dobra. Poflejmujemy. Ja na mojego HD4850 nie narzekam, bo kręci się jakby ocipiał ;D

http://dump.gtareview.com/?f=nowy_komp&id=IMG_4708.jpg

PostNapisane: 23 listopada 2008, 15:06 
Nameless Guy

banan, to wygladalo tak.

Skonczylem GTR2 wyscig z kumplem, wylaczam PC. Na następny dzien wlaczam, juz nie dziala. W serwisie wstawili innego radka (tzn. tez HD4850, ale nie mojego) i tez nie dzialalo.

Juz minely dla mnie czasy, kiedy mialem góre czasu na eksperymenty z kompem. Ma dzialac i byc niezawodne, a ze gry pisza pod nVidie... To co ja bede szalec ?

place i wymagam ;x

PostNapisane: 23 listopada 2008, 20:01 
Ray Machowski

Ja mam Palita 4850 512 MB DDR3 i śmiga aż miło! Far Cry 2 na Ultra High na Windowsie XP full płynnie. O innych grach nie wspomnę. A Crysis... Średnio 30 klatek na Ultra High. Nie wiem jak to będzie wyglądać w nowym Crysis'ie (Warhead), ale teraz jest OK. :D Więc nie sraj żarem bo może wystarczyło zainstalować nowsze sterowniki, zrobić reinstal gry lub systemu. :)

PostNapisane: 23 listopada 2008, 22:03 
Nameless Guy

nie sram. format systemu byl, poza tym 3 wersje sterownikow i inna karta. Nadal nie dzialalo.

wiec po prostu wole cos, co od calej mojej historii komputerowej dziala niz wynalazki "hiper ekstra mega moc za 350zl"

PostNapisane: 23 listopada 2008, 22:21 
Administrator

głupiś i tyle.

nie miałem żadnych problemów z moim radziem, więc mogę to samo powiedzieć. wolę kupić coś co podłączę i działa.

PostNapisane: 23 listopada 2008, 23:40 
Nameless Guy

no ja też tak wole. a radek bez zadnej przyczyny przestal dzialac, dlatego podziekuje za wspolprace z tą kartą. Po prostu myslalem, ze zrobilem ekstra interes - ze wydajna i wogole. Ale z jk3 to bawilem sie chyba tydzien, zanim znalazlem konfiguracje, przy ktorej wywalalo mnie po 2h gry, a nie po 20sekundach. Crashe w lock onie to juz wogole poezja - 300km przeleciane online, już jesteśmy na miejscu akcji i... dupa. reconnect i od nowa, bo karta sie wysypala. I na koniec ten gtr - nie dziekuje.

PostNapisane: 24 listopada 2008, 00:43 
Luigii Goterelli

fanboizm z jednej i drugiej strony... :lol:

PostNapisane: 24 listopada 2008, 17:22 
Nameless Guy

Bylbym fanbojem gdybym nigdy nie kupil radka i tak mowil. ;p

PostNapisane: 24 listopada 2008, 23:50 
Administrator

No więc tak, Q-bak: a sprawdzali inne hd48xx ? Bo coś mi mówi, że to był tylko jakiś wadliwy model (GeForce'om też się zdarza)

Banan: olczywiście są gry, na których Radki spisują się lepiej od zielonych, ale jednak coraz częściej widuje się logo nVidii przy grach. Monopol monopolem, ale właściciele dżiforsów wychodzą na tym lepiej.
I tak a propos: Microsoft robi to samo wykupując Exclusivy dla swojego X360, jakoś nikt nie narzeka :}

may-cry: jest niemożliwością grania na full high w FC2 na Win XP, z tego powodu, że owy win nie posiada DirectX10. Chwalenie się, że jakaś gra działa na XP na 'megaultra' jest śmieszne, bo większość gier działa mi w takim zestawie na słabym już 8600GT, prawdziwa grafika zaczyna się na Viście i tam już są widoczne spadki FPS oczywiście na korzyść grafy ;p

PS. Nie jestem fanem ani jednej ani drugiej firmy.

PostNapisane: 25 listopada 2008, 10:26 
Nameless Guy

wlasnie to probowalem przekazac. Sprawdzali tez na innej karcie HD4850 (juz PO formacie) i dalej nie dzialalo xD

PostNapisane: 25 listopada 2008, 15:21 
Warning 1/3

Ja mam radka z tej serii i na niego nie narzekam. Geforca tez mialem i nie narzekalem. A problem moze byc zawsze, ze wszystkim. Tyle ode mnie.

PostNapisane: 28 listopada 2008, 16:42 
Ray Machowski

maciej_pl napisał(a):
may-cry: jest niemożliwością grania na full high w FC2 na Win XP, z tego powodu, że owy win nie posiada DirectX10. Chwalenie się, że jakaś gra działa na XP na 'megaultra' jest śmieszne, bo większość gier działa mi w takim zestawie na słabym już 8600GT, prawdziwa grafika zaczyna się na Viście i tam już są widoczne spadki FPS oczywiście na korzyść grafy ;p

No to odpal FC2 na maxymalnych możliwych ustawieniach na XP na 8600GT. :lol: Ciekawe, czy będziesz miał 30 klatek :?

PostNapisane: 5 grudnia 2008, 21:52 
Administrator

may_cry napisał(a):
maciej_pl napisał(a):
(...) i tam już są widoczne spadki FPS, oczywiście na korzyść grafy ;p

No to odpal FC2 na maxymalnych możliwych ustawieniach na XP na 8600GT. :lol: Ciekawe, czy będziesz miał 30 klatek :?

Czytaniezezrozumieniem.pl

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]