Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kamilo
|
Tytuł: Komp cały czas się wiesza Napisane: 9 czerwca 2008, 20:36 |
|
|
Luigii Goterelli |
|
Dołączył(a): 8 sierpnia 2005, 07:34 Posty: 153 Lokalizacja: Olsztyn
|
Witam. Po kilku godzinach pracy komp się zawiesza(nie reaguje nawet na reset... trzeba wyłączać listwą antyprzepięciową) a potem nie zawsze się włącza, a nawet jeśli to zaraz łapie zwieche... To nie jest wina chłodzenia(pracuje bez bocznej ścianki obudowy, więc się nie przegrzewa i w ten weekend był przedmuchiwany w środku sprężonym powietrzem). Nie jest to też winą wirusa(wczoraj skanowałem Kaspersky'im). O co może chodzić i jak to naprawić?
PS: Ten problem dręczy mnie już od ok. 2 tygodni, więc podczas przedmuchiwania nic nie uszkodziłem. PS2: Dzieje się tak, nie tylko gdy gram, ale nawet siedzę na necie, lub nawet gdy komp nie jest podłączony do neta... A i zauważyłem, ze czasem jak lekko puknę nogą lub ręką w kompa to też się zwiesza...
|
|
pytajnik
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 9 czerwca 2008, 21:28 |
|
|
Warning 2/3 |
|
Dołączył(a): 7 lutego 2006, 20:59 Posty: 202 Lokalizacja: Vice City
|
po pierwsze, wyczyść hdd z zbędnych śmieci (czyt. niepotrzebne pliki, programy, gry) po drugie wykonaj defragmentacje dysku C po trzecie pousuwaj stare emaile po czwarte czytaj Komputer Świat, w niektórych numerach piszą jak pozbyć się różnych niepotrzebnych rzeczy na hdd. Jeśli punkty 1-3 okażą się niepomocne, pozostaje reinstall windowsa, ale wtedy warto pomyśleć o backupie danych. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam.
|
|
Kamilo
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 9 czerwca 2008, 21:31 |
|
|
Luigii Goterelli |
|
|
Tyle, że tydzień temu czyściłem i defragmentowałem, a z reinstallem musze czekać tak z miesiąc na brata ciotecznego, bo kiedyś coś spieprzeyłem i sam już nie reinstalluje.
|
|
Ivan
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 9 czerwca 2008, 21:43 |
|
|
Nameless Guy |
|
Dołączył(a): 16 czerwca 2005, 16:15 Posty: 799 Lokalizacja: Szczecin
|
Może to uszkodzone radiatory płyty głównej?
_________________ L O S T
|
|
Góra |
|
|
Jigga
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 9 czerwca 2008, 22:12 |
|
|
Hate me now. |
|
Dołączył(a): 27 czerwca 2005, 17:36 Posty: 729 Lokalizacja: #pcp
|
Zasilacz masz pan pewnie jakis noname. Podaj model i moc i ewentualnie szykuj siano na nowy.
|
|
Q-bak
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 9 czerwca 2008, 23:19 |
|
|
Nameless Guy |
|
Dołączył(a): 2 czerwca 2005, 16:20 Posty: 818 Lokalizacja: "oszo chodzi ?"
|
to chyba oczywiste, ze format niewiele da. Jak pukasz i sie wiesza to moze (teoria naginana) dysk do obczajenia, albo jakies radiatory sie blokuja i przestaja sie krecic. sprawdz styki
Góra |
|
|
Kamilo
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 10 czerwca 2008, 06:57 |
|
|
Luigii Goterelli |
|
|
Niestety, ale nie wiem jaki mam zasilacz, kompa kupiłem w zestawie, więc nie wiem. Ale ma już ok. 3 katka Jak mam sprawdzić styki? Mam tylko jeden radiator(na procku) i nawet podczas zwiechy dalej chodzi.
|
|
Ivan
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 10 czerwca 2008, 07:29 |
|
|
Nameless Guy |
|
Dołączył(a): 16 czerwca 2005, 16:15 Posty: 799 Lokalizacja: Szczecin
|
Nie podkręcałeś go?
_________________ L O S T
|
|
Góra |
|
|
Kamilo
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 10 czerwca 2008, 14:54 |
|
|
Luigii Goterelli |
|
|
Nie nie podkręcałem, chciałem kiedyś, ale zbyt się bałem (i boję do dziś).
|
|
maciej_pl
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 10 czerwca 2008, 15:23 |
|
|
Administrator |
|
Dołączył(a): 13 marca 2005, 00:18 Posty: 2037 Lokalizacja: Rydzyna
|
problem będzie raczej tkwił w połączeniu między zasilaczem, a płytą głowną, sprawdź, czy w stykach nie masz poprzepalanych tych pręcików.. ja tak miałem i wymiana zasilacza pomogła, niewiem jak długo płyta wytrzyma, ale już pół roku tak jade i nie ma żadnych błędów:}
|
|
queue
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 10 czerwca 2008, 18:20 |
|
|
8 Ball |
|
|
pytajnik napisał(a): po pierwsze, wyczyść hdd z zbędnych śmieci (czyt. niepotrzebne pliki, programy, gry) po drugie wykonaj defragmentacje dysku C po trzecie pousuwaj stare emaile po czwarte czytaj Komputer Świat, w niektórych numerach piszą jak pozbyć się różnych niepotrzebnych rzeczy na hdd. Jeśli punkty 1-3 okażą się niepomocne, pozostaje reinstall windowsa, ale wtedy warto pomyśleć o backupie danych. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam. Nie pierdol. Wlasciwie to wszystko może być winne. Równie dobrze to może być rozpierdolony dysk, jak i problemy z procesorem/pamięcią. Oddaj do serwisu albo na jakimś forum komputerowym popytaj. Z tym, że bez zaglądania do środka wiele nie zdziałasz. Spróbuj załatwić drugiego, podobnego kompa i podpinaj po kolei wszystkie podzespoly, ale pojedynczo. W ten sposób zlokalizujesz winowajcę.
_________________ ~
|
|
Góra |
|
|
ariasz
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 10 czerwca 2008, 22:46 |
|
|
_elita forum |
|
Dołączył(a): 14 maja 2006, 23:52 Posty: 591 Lokalizacja: Myslowice
|
pytajnik napisał(a): po pierwsze, wyczyść hdd z zbędnych śmieci (czyt. niepotrzebne pliki, programy, gry) po drugie wykonaj defragmentacje dysku C po trzecie pousuwaj stare emaile po czwarte czytaj Komputer Świat, w niektórych numerach piszą jak pozbyć się różnych niepotrzebnych rzeczy na hdd. Jeśli punkty 1-3 okażą się niepomocne, pozostaje reinstall windowsa, ale wtedy warto pomyśleć o backupie danych. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam. wyjdz kurwa i nie wracaj Zobacz kolego kondensatory na plycie głownej czy nie sa napuchnięte. Wywal wszystkie urządzenia peryferyjne jesli takowe posiadasz. A to ze pracuje bez bocznego panelu nic nie znaczy, zaraz po tym jak sie zwiesi wejdz do biosa i obczaj temperature.
|
|
Aragorn
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 11 czerwca 2008, 18:00 |
|
|
newbie |
|
Można nawet to zrobić ręcznie dotykając po kolei podzespołów komputera lub ściągnąć Speedfana i monitorować ciągle temperaturę. Nic nie można wykluczyć to prawda , ale jeśli dysk nie pierdzi (nie wydaje dziwnych odgłosów) można go spokojnie wykluczyć ponieważ nawet bez dysku komputer się uruchomi więc jeśli tak się nie dzieje może być to wina płyty głównej , lecz jeśli wszystko chodzi jak powinno , nie można wykluczyć karty graficznej. Nie wiadomo jak tam z pamięcią RAM ale istnieje duże prawdopodobieństwo , że koledzy twoi będą posiadali płyty główne obsługującą twoje kosteczki. Ja osobiście stawiam domysły Płyta główna/karta graficzna chodź jeśli całkowita jest kaplica kompa to leć z płytą główną do serwisu lub wymieniaj bo nie ma innego wyjścia jak sprzęt nie reaguje.
|
|
Góra |
|
|
xionc
|
Tytuł: Re: Komp cały czas się wiesza Napisane: 12 czerwca 2008, 14:01 |
|
|
Administrator |
|
Dołączył(a): 20 kwietnia 2005, 12:49 Posty: 549 Lokalizacja: Zgorzelec/Wrocław
|
lol, tak to jest jak sie kupuje komputery w supermarkecie. Cóż to za złom? Ja uzywam swoj 7 lat i zaledwie raz zailacz wymienialem. Widac lepiej go zlozylem niz niektorzy teraz nowki kupuja w sklepach. Pytajnik wyjdz i zabierz swoj swiat komputerow a nie uskuteczniasz tu lameriade. Przyznac sie: czyj to fejk?
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 14 ] |
|